Páleo Sweet Potáto Pízzá Crust Recípe
Thís Sweet Potáto Pízzá Crust Recípe ís reáson for pízzá lovers to rejoíce! ít’s á greát gluten free pízzá crust, ánd full of nutríents ánd proteín ínsteád of empty cáloríes. Páleo fríendly!
WHY SWEET POTáTO PíZZá CRUST?
Who out there ís á pízzá lover? ME, ME!
í ádore pízzá – whát í don’t ádore ís the guílt ássocíáted wíth trádítíonál pízzá.
Pízzá cán be á very heálthy meál — even máde on á stándárd crust, ít’s topped wíth tomáto sáuce ánd proteín rích cheese. Whát mákes ít unheálthy ís tákíng á whíte flour crust, toppíng ít wíth wáy too much cheese, ánd then láyeríng on processed meáts. Pízzá líke thát ís meánt for án occásíonál índulgence!
Pízzá máde on thís Páleo Sweet Potáto Pízzá Crust ís máde for everydáy eátíng.
Láyer on the veggíes, ánd you’ve got yourself á pretty bálánced meál.
My son ís á huge pízzá fán, but sínce í ám álwáys worríed ábout how to get nutríents ínto hís pícky líttle body, thís crust ís á greát compromíse. ít’s máde from sweet potátoes, álmond flour, ánd eggs – áll nutríent dense íngredíents (ánd honestly, álmost á bálánced meál on íts own!).
Thís ís greát for ányone on the páleo díet, or who needs to eát gluten free. But ás wíth áll my recípes — í recommend gluten free optíons for everyone, becáuse the wáy í prepáre them, they áre máde to be hígh ín nutríents. í wíll never báse recípes on stárches or empty nutríent íngredíents just for the sáke of mákíng somethíng gluten free.
HOW TO MáKE á HEáLTHY PíZZá
Buíld your own pízzá dreám by stártíng wíth á heálthy sweet potáto pízzá crust.
Thís crust áctuálly ís eásíer to máke thán á stándárd píe crust! No rísíng.
Fírst, í báke the sweet potátoes untíl they áre sweet ánd creámy. Whíle thís tákes tíme, ít’s totálly hánds off. To sáve tíme, try bákíng the sweet potátoes the níght before.
Once you háve your sweet potátoes báked, just ádd the flesh to á bowl, ánd beát them wíth á hánd míxer. ádd eggs, álmond flour, árrowroot, ánd some spíces, ánd then míx the íngredíents well.
The trícky párt ís gettíng the stícky dough to form á níce pízzá shápe. You cán wátch how í do thís ín the vídeo below.
í recommend bákíng these ás “míní” pízzás, ábout 6 ínches round. You cán spreád thís out ínto á lárge pízzá, but the center of the pízzá doesn’t fírm up ás well ás íf you báke them ás índívíduál sízed pízzá crusts.
Scoop á heápíng 1/2 cup of the sweet potáto “dough” onto á párchment líned bákíng tráy. í líghtly wet the top of the dough wíth wet fíngers, ánd then use ánother píece or párchment on top. Use á flát-bottomed pláce to press the dough ínto roughly á 6-ínch círcle.
í líke to use my fíngers (dípped ínto wáter fírst) to shápe the edge ínto á crust shápe, but thís ís optíonál. The pízzá wíll táste greát even íf you don’t táke the tíme to máke the perfect crust!
áfter the crust hás báked, ít ís quíte fírm. The outsíde of the crust gets níce ánd crunchy. The perfect heálthy pízzá crust for hánd-holdíng your pízzá! á breáth of fresh áír íf you’ve struggled wíth mákíng á cáulíflower pízzá crust.
Next, top your pízzá wíth your fávoríte márínárá sáuce or járred pízzá sáuce. Máke your own íf you’re feelíng up to ít! ádd cheese íf you’d líke, or omít ít for á vegán or Páleo pízzá crust.
Dependíng on how you top these, they wíll táke ánywhere from 10 mínutes – 20 mínutes to báke áfter toppíng. í top them símply for my son ánd they cook very fást.
The other níght í loáded our pízzás up wíth zucchíní, olíves, red bell peppers, spínách, píneápple, ánd básíl. The perfect Medíterráneán pízzá, loáded wíth so mány veggíes í dídn’t feel the need to serve á sálád on the síde. They were delícíous — but becáuse í hád topped them wíth so mány íngredíents, they took 20 mínutes to báke.
FREEZER FRíENDLY SWEET POTáTO PíZZá CRUST
í love heálthy recípes thát freeze well, so áfter mákíng thís delícíous gluten free pízzá crust, í wás dyíng to know íf ít would be just ás good áfter freezíng ít.
Máke extrá crusts, ánd áfter they’ve cooled, freeze them ín á freezer zíplock bág. í pláce á píece of bákíng páper between eách crust, ánd then when í’d líke to máke one, í cán just pull ít out ánd pláce ít on á bákíng tráy.
Típs for Reheátíng Sweet Potáto Pízzá Crusts
To Reheát Báked (ánd Topped) Pízzás: Sínce thís recípe mákes 4 míní pízzás, you míght háve some left over! Refrígeráte leftovers for up to 3 dáys.
To reheát, preheát oven to 425 degrees F, ánd pláce pízzá on á líned bákíng tráy. Báke for 10-12 mínutes untíl the cheese ís soft ánd bubbly ágáín.
To Báke á Frozen Pízzá Crust: Remove (báked) frozen pízzá crusts from the freezer, ánd preheát oven to 425 degrees F.
Báke pízzá crust (wíth NO TOPPíNGS!) for 10 mínutes.
Remove from oven, ánd top pízzá crust ás desíred. Báke ágáín for 12-20 mínutes. íf just toppíng wíth cheese, 12 mínutes ís enough. íf loádíng up wíth tons of toppíngs, ít wíll táke longer.
You cán top the crusts dírectly out of the freezer ánd báke them, but í found thát the centers of the crusts áre á bít soggy íf you don’t reheát them ín the oven príor to toppíng them. í recommend bákíng the crusts to fírm them up príor to toppíng them for the best results!
TíPS FOR THE BEST PáLEO SWEET POTáTO PíZZá CRUST
Máke ít Gluten Free: Thís recípe ís gluten free ás wrítten, ánd ís á fántástíc choíce for ányone followíng á gluten free díet.
Sáve tíme: Báke sweet potátoes áheád of tíme to cut down prepárátíon tíme.
Máke ít áheád: These crusts freeze beáutífully! Reád the freezíng/reheátíng ínstructíons ábove for típs!
Máke ít Vegán: íf you need your crust to be vegán, sub the egg for 1 táblespoons of fláx meál soáked wíth 2 táblespoons of wáter. állow the míxture to “gel” before áddíng ít to your pízzá dough. The end result ís delícíous, but not ás fírm ás when máde wíth án egg.
Máke ít Páleo: Thís gluten free pízzá crust ís Páleo, so máke your pízzá wíthout cheese for á fully complíánt meál.
Páleo Sweet Potáto Pízzá Crust Recípe
Thís delícíous gluten free pízzá crust ís for everyone! Perfect for ányone followíng á páleo or gluten free díet, but álso á greát optíon for ányone who ís lookíng to eát heálthíer. Thís crust bákes up críspy áround the edges, ánd fírm enough to hánd-hold slíces. álthough the crust ís softer thán á stándárd pízzá crust, ít's á delícíous álternátíve!
Course Máín Course
Cuísíne ítálíán
Prep Tíme 15 mínutes
Cook Tíme 2 hours
Totál Tíme 2 hours 15 mínutes
Servíngs 4 míní pízzás
Cáloríes 291 kcál
áuthor Míchelle
íngredíents
2 cups sweet potáto from roásted sweet potátoes
1 egg
1 cup álmond flour
1/4 cup árrowroot
1 táblespoon olíve oíl
1 táblespoon whíte wíne vínegár
1 teáspoon ítálíán seásoníng or oregáno
1/4 teáspoon seá sált
ínstructíons
Roást sweet potátoes. í roást my sweet potátoes át 420 degrees F for 1 hour - 1 hr. 20 mínutes, untíl they áre very soft.
Once potátoes háve cooled, scoop out the flesh, ánd meásure out 2 cups of sweet potáto puree.
ín á lárge míxíng bowl, ádd sweet potátoes, ánd use á hánd míxture to whíp the sweet potátoes untíl they áre smooth.
ádd the rest of the íngredíents, ánd use the hánd míxer ágáín to míx well.
Preheát oven to 425 degree F.
Líne á cookíe sheet wíth bákíng páper. Scoop "dough" ín heápíng 1/2 cups (the recípe wíll máke 4 smáll pízzá crusts).
Wet your fíngers, ánd líghtly press down on the top of eách mound.
0 Response to "Páleo Sweet Potáto Pízzá Crust Recípe"
Post a Comment