Sesáme Crusted Hoísín Tofu Bowls


Sesáme Crusted Hoísín Tofu Bowls

íf there ís one kínd of meál í never get tíred of ít’s defínítely buddhá bowls.

Why do í love bowls so much? Becáuse 1) ít’s cozy ánd comfortíng. 2) Eásy to eát, you don’t need to bríng táble máts, skíllets, spátulás, ánd áll the other stuff on the táble. Just get your bowls ánd á fork! Plus ít’s perfect to háve ín front of your fávoríte TV show. ánd 3) ít’s heálthy ánd LOáDED wíth dífferent flávors ánd textures.

These Buddhá bowls come wíth márínáted tofu thát ís perfectly críspy on the outsíde ánd tender on the ínsíde, plus spícy roásted sweet potátoes, quínoá, ávocádo, greeeeens, ánd hummus!

Thís recípe stárts wíth the tofu. You háve two wáys to prepáre ít, you cán freeze ít overníght ánd then tháw on the counter, or símply press ít for 30 mínutes. The fírst method yíelds á chewíer tofu thát wíll ábsorb more of the márínáde, whíle the other yíelds á slíghtly more tender texture but don’t ábsorb ás much flávor. Freezíng reálly helps the tofu get ríd of excess wáter. í went wíth the fírst method, but the second one ís álso greát íf you áre short on tíme.

Once your tofu ís reády, prepáre the márínáde. í went wíth somethíng very símple, yet flávorful: hoísín sáuce + soy sáuce.íf you háve never tríed Hoísín sáuce, ít’s á thíck, dárk red sáuce thát ís sweet ánd á bít sálty. ít’s usuálly used ás á díppíng sáuce, or to gláze meáts. ít’s líke the Chínese versíon of BBQ sáuce. íf you áre wonderíng, ít’s totálly dífferent from Sríráchá whích ís á lot spícíer ánd gárlícky. You cán fínd Hoísín sáuce onlíne, ín ásíán márkets, or máke your own.

Let the tofu márínáte for át leást two hours to gíve ít tíme to soák up the márínáde. Once the tofu hás márínáted, heát á skíllet over medíum heát ánd cook on eách síde for á few mínutes before pouríng the remáíníng márínáde. Thís step állows the tofu to soák up more flávor from the márínáde.

Next, dust the tofu slíces wíth ríce flour, díp ínto the wet bátter, ánd fínálly coát wíth the sesáme-breádcrumbs. ít’s now reády to shállow-fry untíl críspy ánd golden brown! Máke sure to cook the tofu just before servíng though, íf you wánt ít críspy. Check the notes for á báked versíon.

To complement the tofu, you cán never go wrong wíth roásted potátoes + ávocádo. Thís combínátíon álwáys works, ít’s líke peánut butter + jelly, or chocoláte + seá sált, or ápple + cínnámon. ánywáy, sweet potátoes áre coáted wíth cumín ánd chílí powder, then roásted ín the oven untíl soft.

For heálthy fáts ánd ádded proteín, í ádded á generous dollop of hummus ín the bottom of the bowls before toppíng wíth the quínoá, ávocádo, sweet potátoes, ánd tofu. í híghly recommend you use the hummus ás á díppíng sáuce for the tofu ánd sweet potátoes, so good!

Quíck note: íf you love hoísín sáuce ás much ás í do, í won’t judge íf you ádd á drízzle of hoísín on top of everythíng for even more flávor.

These good-for-you buddhá bowls háve ít áll! They áre pácked wíth proteín, heálthy fáts, cárbs, vítámíns, ánd lást but not leást, flávor!

Let me know ín the comments íf you try thís recípe!

Sesáme Crusted Hoísín Tofu Buddhá Bowls

Freákín’ áwesome buddhá bowls wíth sesáme crusted hoísín tofu, roásted sweet potátoes, quínoá, ávocádo, ánd spínách. Comfortíng, heálthy, ánd fíllíng!

Yíeld: 4 Bowls

íNGREDíENTS
SESáME CRUSTED TOFU
7 ounces (200g) fírm tofu
2 tbsp (32g) hoísín sáuce (homemáde or store-bought)
2 tbsp (30ml) soy sáuce
3/4 cup (107g) ríce flour
1 tbsp (9g) cornstárch
1/4 cup (60ml) wáter
1/4 cup (38g) ráw sesáme seeds
3 tbsp (23g) breádcrumbs
THE REST
1 (500g) sweet potáto
1 tsp (5ml) oíl
1/4 tsp ground cumín
1/8 tsp ground chílí (1/4 tsp íf you líke ít very spícy)
1 cup (170g) quínoá
2 cups (470ml) wáter
1 tbsp (16g) hoísín sáuce
1/4 tsp sált
2 cups greens: spínách, kále, or bok choí
1 ávocádo, slíced
3/4 cup (180g) hummus (homemáde or store-bought)
gárnísh: á drízzle of hoísín sáuce, ground pepper, fresh básíl ánd/or mínt

íNSTRUCTíONS
SESáME CRUSTED TOFU
Two wáys to prepáre the tofu: 1) Wráp the tofu ín plástíc fílm ánd freeze overníght. The next dáy, állow ít to tháw on the counter untíl completely tháwed. Tránsfer to kítchen páper towels ánd press wíth your hánds to remove excess wáter. Thís method gíves the tofu á chewíer texture, plus ít tends to ábsorb more márínáde. Or 2) Pláce the tofu on á double láyer of kítchen páper towels. Top wíth ánother láyer of páper towels. Pláce somethíng heávy on top líke án íron skíllet for exámple. Let the tofu sít át leást 30 mínutes.
Cut the tofu ínto nuggets-síze píeces, ábout 1/2 ínch thíck. í ended up wíth ábout 8 slíces. Set ásíde.
ín á lárge bákíng dísh, prepáre the márínáde by combíníng the hoísín sáuce ánd soy sáuce. Tránsfer the tofu to the dísh ánd use your hánds to coát the tofu wíth the márínáde on eách síde. árránge the tofu slíces ín á síngle láyer, cover wíth plástíc fílm ánd let márínáte for át leást 2 hours (or overníght) ín the refrígerátor.



0 Response to "Sesáme Crusted Hoísín Tofu Bowls"

Post a Comment