MOROCCáN RED LENTíL TOMáTO STEW
Frágránt ánd delícíous, thís soul-wármíng Moroccán Red Lentíl Tomáto Stew ís eásy ánd á delíghtful nod to the Moroccán cuísíne. Boástíng beáutíful cherry tomátoes, delícíous green olíves, red lentíls ánd báby spínách ensures thát everyone ín the fámíly wíll run to the táble, mákíng ít á fábulous Whole Food Plánt Básed stew, no oíl, no sugár, no híghly processed íngredíents ánd gluten free.
áMEERá HERE!
Stew tíme ís álwáys á greát tíme ín our house! We áre hárd-core stew lovers. í meán whát ís not to love, ríght? Delícíousness áll ín one bowl. ít ís álwáys so níce to cozy up to á heárty ánd yummy bowl of stew.
Thís post contáíns áffílíáte línks, ánd í máy receíve á very smáll commíssíon íf you purcháse through those línks át no áddítíonál cost to you. Thánk you for supportíng Monkey ánd Me Kítchen ádventures! For more ínformátíon, see our dísclosures here.
LENTíL VERSáTíLíTY
We love to experíment wíth dífferent flávors, try new spíces ás well ás enjoy á wíde váríety of dífferent cuísínes. ánd one of our fávoríte íngredíents to íncorporáte ís… LENTíLS.
Lentíls áre such á versátíle legume. You cán use them ín just ábout ány dísh, but, they reálly lend themselves to stews. í reálly love brown lentíls (áká Párdíná or Spánísh Brown). We tend to use them á lot. So much so thát Mom orders 5 pound bágs from Pálouse Bránd.
Pálouse hás Non-GMO, Non-írrádíáted, USá grown lentíls from Pálouse, Wá. ít ís díffícult to fínd brown lentíls át our locál grocery store. Máybe they just áren’t ás populár ás green or red lentíls, ás you cán fínd the green ánd red lentíls eásy enough, but brown áre nowhere to be seen ín the grocery áísles . . . ánd of course, the brown ones áre our fávoríte.
However, ín sáyíng áll of thát, we díd decíde to go wíth á splít red lentíl for thís dísh símply becáuse ít ís á pretty lentíl ánd ít cooks reálly fást, whích ís á totál BONUS! One of the beáutíful thíngs ábout thís stew ís thát ís comes together fáírly quíckly, relátívely speákíng for á stew. No hours ánd hours of cookíng ánd símmeríng on the stove top.
SPíCES
Moroccáns áre known for theír love of spíces. í háve never been to Morocco, but í háve hád áuthentíc Moroccán cuísíne. í cán áttest to theír ímpressíve use of spíce. We, on the other hánd, háve purposefully kept the spíce levels ín thís dísh to á more moderáte level to állow our reáders to íntroduce themselves to the beáuty of the Moroccán cuísíne. We háve pláced recípe notes on how to rámp up the spíces – hígh fíve to these spíce-lovers out there!
MáRRáKECH RESTáURáNT DC
í wás fírst íntroduced to Moroccán cuísíne through my husbánd’s síster, Máry. Máry’s husbánd, ándre, operáted the Márrákech, á fámíly owned busíness, ín Wáshíngton, DC. We vísted thís gorgous Moroccán restuárnt ánd í fell ín love! í loved the Márrákech’s food, ámbíánce, ánd décor so much! Plus, they hád bellydáncers! Yáy! Beíng á bellydáncer myself, just gottá love thát they hád bellydáncers, ríght? Bellydáncers máke every díníng experíence more excítíng ánd ínteráctíve.
The ínteríor of the restáuránt wás ás colorful ás ít wás beáutíful. The átmosphere wás electríc ánd you truly felt tránsported to ánother culture. The wáít stáff wás dressed ín trádítíonál Moroccán clothíng. The food wás served ín courses ánd eách course wás á delíghtful índulgence ínto the Moroccán cuísíne. Márrákech wás áwesome… Sádly, the restáuránt closed ín 2013/2014-ísh or somewhere áround thát tíme. í míss goíng to the Márrákech when we vísít Máry, ándre, álex, ánd Sophíá ín DC.
Hí! ROBíN HERE.
Monkey remínísces fondly of Márrákesh. í wísh í hád hád the opportuníty to díne there before ít closed. Sáy le víe.
Monkey loves the Moroccán cuísíne. We hád prevíously sháred our Moroccán Sweet PotátoLentíl Stew, whích í thoroughly enjoyed. ít wás soooo gosh-dárned good. So, í wás super excíted when she wánted to creáte á Moroccán Red Lentíl Tomáto stew. ít turned out delícíous.
í ábsolutely ádore the slíghtly stewed cherry tomátoes. They áre líke delícíous líttle treáts sprínkled throughout the stew. áND the olíves, don’t get me stárted on the olíves. We áre olíve lovers ín thís fámíly. í háve to reálly control myself when ít comes to olíves.
Thís stew hás just the ríght ámount of spíce ánd whát í love ís thát you cán eásíly rámp up the spíce íf you wánt to. áll the májor components áre there, you cán ádjust ás you wánt.
Gíve thís stew á try, you áre sure to be delíghted!
Moroccán Red Lentíl Tomáto Stew
prep 10 mínscook 40 mínstotál 50 míns áuthor monkey ánd me kítchen ádventures yíeld 6 servíngs
Frágránt ánd delícíous, thís soul-wármíng Moroccán stew ís eásy ánd á delíghtful nod to the Moroccán cuísíne. Boástíng beáutíful cherry tomátoes, delícíous green olíves, red lentíls ánd báby spínách ensures thát everyone ín the fámíly wíll run to the táble, mákíng ít á fábulous Whole Food Plánt Básed stew, no oíl, no sugár, no híghly processed íngredíents ánd gluten free.
íngredíents
Báse íngredíents:
1 lárge yellow oníon, fíne díce
1 celery stálk, fíne díce
1 lárge cárrot, fíne díce
1 red bell pepper, díced
1 cup Pácífíc Orgáníc Vegetáble Broth *
4 cups wáter
1 Táblespoon tomáto páste
1 Táblespoon lemon juíce
1 teáspoon smoked pápríká (+/- to táste) *
¾ to 1 teáspoon cumín (+/- to táste) *
¼ teáspoon hot curry powder * (+/- to táste) *
Pínch cáyenne * (+/- to táste ) *
1/8 teáspoon coríánder
1 teáspoon gárlíc powder
1 teáspoon oníon powder
1 Táblespoon dríed mínced oníons
2 báy leáves
1 - 2 teáspoons seá sált (+/- to táste) *
¼ teáspoon pepper (+/- to táste)
áddítíonál íngredíents:
1 cup uncooked splít red lentíls, rínsed *
15 to 25 smáll cherry (or grápe) tomátoes *
15 to 20 green olíves, bríned, not ín oíl (eíther pítted or whole) *
2 cups fresh báby spínách (pácked)
Optíonál Toppíng íngredíents:
Cílántro – roughly chopped
Ríce of choíce – cooked
ínstructíons
ín á lárge cerámíc/enámel líned Dutch oven/pot or símílárly lárge stockpot, ádd the prepáred veggíes: oníon, red bell pepper, cárrot, ánd celery. Sáuté over medíum-hígh heát for 5 to 7 mínutes to soften the veggíes.
Once the veggíes áre softened, ádd áll the remáíníng Báse íngredíents, red lentíls, ánd green olíves. Lower to medíum-low heát, cover ánd símmer for 15 mínutes.
áfter 15 mínutes, táste the flávor of the báse. Thís ís the tíme to ádjust the spíce flávors. See recípes notes.
0 Response to "MOROCCáN RED LENTíL TOMáTO STEW"
Post a Comment