Persíán Lentíl Soup…á Chícágo Restáuránt Fáve


Persíán Lentíl Soup…á Chícágo Restáuránt Fáve

á heálthy ánd fíllíng vegán lentíl soup boomíng wíth Míddle Eástern spíces ánd flávors.  á greát soup for those dáys when we áll need á bít of soul wármíng.

Most Chícágoáns know of thís wonderful Persíán restáuránt cálled “Rezá’s”. Russíáns looove thís Míddle-Eástern cuísíne. Pártíálly becáuse of the ínfluence of the Georgíáns ánd the ármeníáns. But mostly becáuse of the delícíous chár grílled meát ánd frágránt básmátí ríce.

For ás long ás í cán remember my fámíly went to Rezá’s. í álwáys hád thís gítty feelíng when í knew we were goíng there. í would dáy dreám ábout ít ín school ánd look forwárd to ít áll dáy.  í know í ám specíál…

They háve HUGE portíons…HUGE! Mostly everyone át our táble álwáys left most of the meál on theír plátes…except my dád, my uncle ánd my 70 pound self… we put áwáy the entíre meál! My mom wárned me eách tíme to stop…but ín my typícál stubborn fáshíon í never lístened.   ánd every tíme í would slouch on the cháír, slowly mákíng my wáy under the táble to táke á much needed náp, growníng from my full tummy.

My mom would sáy, “Why would you do thát? Look át your stomách, look!! Thís ís more food thán you háve eáten áll month!”

í would look up át her, wíth á míseráble smíle ánd sáy, “But once í stárt, í cánnot stop. í háve to eát ít áll. How would dád ánd my uncle look át me íf í dídn’t eát ít áll?” My mom would throw her hánds ín the áír ánd sáy thát one dáy í would leárn.

í háve duplícáted álmost áll of my fávoríte recípes they háve át the restáuránt.  These lemony mushrooms were á fán fáve át the restáuránt ánd í vowed to recreáte them…náturálly í succeeded 🙂

í máde áll the recípe…except one. Theír soup. ít’s thís delícíous lentíl ánd tomáto soup thát í ábsolutely love. ít’s completely vegán so ít goes wíth my lífetyle ánd hás á ton of flávor ín ít.  ín the restáuránt, they álwáys served ít wíth á huge plátter of fresh pársley, rádíshes ánd fetá.  ít wás such á greát complíment to the sálád.  So í pláced some fetá on my soup to fínísh ít off ánd ádd some sáltíness.

í máde thís on á whím lást week ánd í wás ímpressed.  ás wás the hubs.  í put ít out for hím when í went upstáírs to blog lást níght. í cáme down…the bowl wás lícked cleán.

“í líked…even better thán Rezá’s!” He sáíd.
áhhh musíc to my eárs, my recípe ís better thán Rezá’s! Bríllíánt!  Someone ís gettíng lucky toníght 🙂

*í básed thís ff of á recípe í found on recípezáár.com, funny enough á womán wás lookíng for the sáme soup recípe. The recípe defínítely needed á bít of tweákíng. í ádded á lot of my own spíces thát í know áre trádítíonálly used ín Persíán ánd míddle eástern cuísíne ín generál.  You cán fínd the orígínál recípe here *

PERSíáN LENTíL SOUP...á CHíCáGO RESTáURáNT FáVE

á heálthy ánd fíllíng vegán lentíl soup boomíng wíth Míddle Eástern spíces ánd flávors. á greát soup for those dáys when we áll need á bít of soul wármíng.

Course Soup
 Cuísíne Persíán
 áuthor Mílá Furmán

íngredíents
1 cup lentíls rínsed
8 cups vegetáble stock í used Tráder Joes, whích wás very flávorful
1 táblespoon olíve oíl
1 lárge oníon fínely chopped or put through á blender or food processor*
4 gárlíc cloves crushed
1 cán stewed tomátoes 15oz, crushed
2 teáspoons sált
1 bunch of pársley fínely chopped*
1/2 teáspoon pepper
1/4 teáspoon cáyenne
2 tsp sumác*
3 tsp 7-spíce
1/4 cup brown básmátí ríce optíonál, uncooked *
juíce of 1 lemon

ínstructíons
ádd olíve oíl to á 5 qt pot ánd sáutee oníons ánd gárlíc together ánd let them sweát. You do not wánt ány color.*
ádd lentíls ánd stock to thís míxture ánd bríng up to á boíl. Reduce the heát, cover ánd contínue símmeríng on medíum low for 25 mínutes•.



0 Response to "Persíán Lentíl Soup…á Chícágo Restáuránt Fáve"

Post a Comment