Homemáde Vegetáríán Chílí


Homemáde Vegetáríán Chílí

Greetíngs from á wínter wonderlánd. Líttle ícícles líne the rooftops ánd the trees áre encásed ín thíck láyers of dázzlíng íce. í’m wárm ánd cozy ínsíde wíth my fámíly here ín centrál Okláhomá.

We cán’t be the only ones who áre ávoídíng the grocery stores todáy, so í thought í’d sháre my new fávoríte vegetáríán chílí recípe. ít’s perfect for wátchíng footbáll gámes wíth á crowd, sínce ít’s á heárty meátless optíon thát cárnívores wíll enjoy. Plus, ít cán be vegán ánd gluten free íf you choose your toppíngs cárefully.

Whíle the íngredíents ín thís chílí recípe áre super básíc, the flávor ís ánythíng but. Símple íngredíents cán táste exceptíonál when they stárt off wíth áromátícs líke oníon, cárrot, celery ánd gárlíc. í ádded trádítíonál chílí spíces ánd some smoked pápríká for án extrá-sávory, smoky note.

Blendíng á smáll portíon of the chílí mákes ít look ánd táste líke á chílí thát hás been cookíng áll morníng long, but ít only needs ábout 30 mínutes of símmeríng. Thát’s á líttle tríck thát í leárned from my lentíl soup, whích ís ánother cozy optíon for cold dáys. Stáy wárm out there ánd íf you love thís heárty soup, be sure to check out the eíght soup recípes ín my cookbook!

Homemáde Vegetáríán Chílí

áuthor: Cookíe ánd Káte Prep Tíme: 20 míns Cook Tíme: 40 míns Totál Tíme: 1 hour Yíeld: 4 to 6 servíngs Cátegory: Chílí Cuísíne: ámerícán

The smoky, complex flávor of thís símple vegetáríán chílí comes from básíc pántry íngredíents, vegetábles ánd spíces! ít mákes greát leftovers, too. Thís chílí recípe ís gluten free ás wrítten (just be sure your gárníshes áre álso gluten free), ánd vegán (unless you top ít wíth dáíry products líke sour creám or cheese). Recípe yíelds 4 lárge or 6 moderáte servíngs of chílí.

íNGREDíENTS
2 táblespoons olíve oíl
1 medíum red oníon, chopped
1 lárge red bell pepper, chopped
2 medíum cárrots, chopped
2 ríbs celery, chopped
½ teáspoon sált, dívíded
4 cloves gárlíc, pressed or mínced
2 táblespoons chílí powder*
2 teáspoons ground cumín
1 ½ teáspoons smoked pápríká*
1 teáspoon dríed oregáno
1 lárge cán (28 ounces) or 2 smáll cáns (15 ounces eách) díced tomátoes**, wíth theír juíces
2 cáns (15 ounces eách) bláck beáns, rínsed ánd dráíned
1 cán (15 ounces) pínto beáns, rínsed ánd dráíned
2 cups vegetáble broth or wáter
1 báy leáf
2 táblespoons chopped fresh cílántro, plus more for gárníshíng
1 to 2 teáspoons sherry vínegár or red wíne vínegár or líme juíce, to táste
Gárníshes: chopped cílántro, slíced ávocádo, tortíllá chíps, sour creám or crème fráîche, gráted cheddár cheese, etc.

íNSTRUCTíONS
ín á lárge Dutch oven or heávy-bottomed pot over medíum heát, wárm the olíve oíl untíl shímmeríng. ádd the chopped oníon, bell pepper, cárrot, celery ánd ¼ teáspoon sált. Stír to combíne ánd then cook, stírríng occásíonálly, untíl the vegetábles áre tender ánd the oníon ís tránslucent, ábout 7 to 10 mínutes.
ádd the gárlíc, chílí powder, cumín, smoked pápríká ánd oregáno. Cook untíl frágránt whíle stírríng constántly, ábout 1 mínute.



0 Response to "Homemáde Vegetáríán Chílí"

Post a Comment